18. helmikuuta 2012

Hypnoottisen hurja Drive


Huh huh! Aikamoista menoa heti perjantai-illan alkuun. Tätä kyytiä ei voi suositella herkkähermoisille tai väkivallasta ahdistuville, mutta kaltaiselleni karaistununeelle ja kylmähermoiselle katsojalle Drive on varsinainen namupala.

Ryan Gosling on jäätävässä vähäeleisyydessään mykistävän viileä ja vakuuttava (+herkku). Drive on ehdottomasti yksi tyylikkäimmistä, cooleimmista ja jännittävimmistä elokuvista pitkään aikaan. Tunnelma on tiivis, tumma ja tajunnan räjäyttävä.

Gosling esittää päivisin leffojen stunttikuskina ja öisin ryöstökeikkojen ajomiehenä työskentelevää erakkoa. Nimettömäksi jäävän nuoren miehen elämä muuttuu, kun hän tutustuu samassa rapussa asustavaan naiseen ja tämän poikaan. Naapurin tyttöä esittää yksi uusista lemppareistani Carey Mulligan.

Odotus ja korostetun hitaat kohtaukset vaihtuvat silmänräpäyksessä räjähtäväksi toiminnaksi. Harvoin näkee näin taidokkaasti toteutettua temmon vaihtelua. Vauhdikkaan alun jälkeen leffa herkistyy kuvaamaan tutustumistarinaa verkkaisesti ja kauniisti.

Tummat sävyt nousevat pintaan kun Irenen (Mulligan) mies vapautuu vankilasta ja Goslingin esittämä nuorukainen tarjoutuu auttamaan tätä velkojen takaisinmaksussa. Samalla tahti kiihtyy ja pumppu hakkaa yllättävän lujaa niin henkilöhahmoilla kuin kotikatsojallakin.

Leffassa on upea soundtrack, mielettömiä takaa-ajoja ja järkyttävän väkivaltaisia kohtauksia. Raakuutta ja herkkyyttä samassa paketissa. Fiilis on jotenkin hypnoottinen ja out of this world, vaikka ollaankin ihan arkisessa LA-ympäristössä.

Gosling nousee kertaheitolla miesnäyttelijöiden kärkikastiin. Kuten Sini leffablogissaan totesi, on huutava vääryys, että Drive loistaa poissaolollaan Oscar-kahinoissa. Miespääosan lisäksi tämän hurjastelun olisi pitänyt olla ehdolla ainakin kuvauksesta, leikkauksesta ja miksei parhaasta elokuvastakin.

Vain pari asiaa jäi pikkuisen tätä perfektionistia harmittamaan. Loppuratkaisuun olisi voinut lisätä pari asiaa, tai ainakin yhden (pidetään kryptisenä niin en pilaa iloa). Ja se, etten nähnyt tätä leffateatterissa. Siellä nämä huikeat kohtaukset olisivat päässeet vielä komeammin oikeuksiinsa.

Puistattavalle ja ihastuttavalle ajelulle neljä ja puoli ällää. LLLLL

p.s. vinkki niille, jotka haluavat tutustua hehkeään Goslingiin vähän rauhallisimmissa merkeissä. Ihanaa romanttista hömppää ja nuorempaa versiota Ryanista tarjoilee The Notebook.


2 kommenttia:

 1. Traileririnki ei ehdi leffaan mutta jos ehtisi niin Drive olisi ehkä listalla - ilmeisesti Traileriaan parempi siis??!! Kiitokset kivasta blogista!!

  VastaaPoista
 2. Katsoin juuri äsken trailerin, jota en ollut siis aiemmin nähnyt. Ja toden totta, se ei onnistunut ollenkaan välittämään sitä fiilistä ja vangitsevuutta mitä leffassa on.

  Trailerin perusteella Drive vaikuttaa perinteiseltä jännitys/toimintapläjäykseltä. Jos vain Traileririnki ehtisi tekemään poikkeuksen, niin tämä kannattaa todellakin katsastaa koko komeudessaan.
  :)

  p.s. kiitos itsellenne hyödyllisestä ja hauskasta trailerpaketista.

  VastaaPoista