14. marraskuuta 2011

Matkapäiväkirja suurkaupunkien sykkeestä

Lontoo on kuin toinen koti ja kutsuu aina säännöllisesti luoksensa. Tämä kuva on toissa kesältä.

Viime viikolla vaihdoin maisemaa ja käväisin New Yorkissa ja Pariisissa. Aika hyvä saldo sykkiviä metropoleja yhteen viikkoon ahdettuna. 

Ison omenan sydämeen minut johdatti New York, I love you. Alennuslaarista tämän leffan ongittuani kuvittelin että luvassa olisi kevyt romanttinen hömppähetki, mutta toisin kävi. Elokuva yllättikin realistisella rosoisuudellaan. Se kuvasi rakkautta monissa eri muodoissaan, ei pelkästään tyypillisestä boy meets girl – näkökulmasta. Vasta lopputeksteissä minulle kävi ilmi, että sulavasti yhteen nivoutuvien ihmiskohtaloiden tarinat olivat kaikki syntyneet eri ohjaajien käsissä.

New Yorkista minulle jäi nuhjuisen rosoinen, toden tuntuinen ja arkinen kuva, aivan päinvastainen kuin Pariisista päivää myöhemmin.

Pariisin pyörteisiin minut lennätti Woody Allenin Midnight in Paris. Trailerin perusteella odotin Allenille tyypillistä pohdiskelevaa dialogia ja kriisissä vellovien ihmisten edesottamusten seuraamista ilman mitään sen yllättävämpiä käänteitä. Ajattelin, että elokuva kävelyttäisi minut Pariisin halki esitellen sen kauniita katuja, kahviloita ja ihmisiä. No niinhän se tekikin, mutta yllätyksellisellä ja moniulotteisemmalla tavalla kuin olin ennakoinut. Ei siitä sen enempää, sillä hauskinta tätä katsoessa oli se, että olin jostain syystä jättänyt (tavoilleni epäuskollisena) lukematta arvostelut ja olin autuaan tietämätön, millaisista keskusteluista ja millaisesta seurasta Pariisin yöt tässä elokuvassa täyttyivät.

Pariisista jäi kaunis, romanttinen ja yllätyksellinen kuva. Taru taisi tässä tapauksessa olla totuutta hitusen ihmeellisempää.

Suunnitelmissa on mahdollisesti lähteä Pariisiin keväällä. Elokuvan nähtyäni matkakuume kohosi entisestään. Pitäisihän sitä päästä paikan päälle katsastamaan, onko kaupunki tosiaan kauneimmillaan sateella – ja testaamaan mitä siellä oikeasti tapahtuu kun keskiyö koittaa.

Realistiselle New Yorkin ekskursiolle ja satumaiselle Pariisin pyrähdykselle molemmille kolme ja puoli ällää. Matkailu avartaa! LLLLL

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti