9. marraskuuta 2013

Junat ja leffat


Terveisiä junasta. Istuskelen hipihiljaisessa vaunussa, mikä on muuten silkkaa luksusta. Ei kovaan ääneen elämästään kännykkään kailottavia ihmisiä, ei keskenään höpöttäviä kanssamatkustajia, vaan tasaista junan jytkettä ja vaihtuvia maisemia. Ja herkkuleivos, tietty.


Junamatkailun hengessä ajattelin aikani kuluksi vinkata muutamista hyvistä elokuvista, joissa juna on näkyvässä roolissa.

Ensimmäisenä mieleen tulee Rakkautta ennen aamua, josta lyhyesti mainitsinkin aiemmin. Jessen ja Celinen junasta alkunsa saamansa rakkaustarina kannattaa ehdottomasti katsastaa, ja saman tien koko trilogia, optimaalisesti vielä samaan putkeen.

Darjeeling Limited kertoo kolme veljestä, jotka matkaavat junassa pitkin Intiaa. Wes Andersonin värikäs leffa pitäisi katsastaa uudelleen, vaikka viime kerrasta ei niin kauaa olekaan.

Source Codea tähdittää yksi lempinäyttelijöistäni, Jake Gyllenhaal. Päiväni murmelina goes scifitoiminta -tyylinen leffa sykkii junassa muistaakseni lähes koko ajan.

Transsiberian on karu jännäri, jossa ollaan suuri osa junan kyydissä. Piinaava tunnelma pitää otteessaan alusta loppuun.

Ja jottei menisi liian synkeäksi niin sokerina pohjalla vielä aivan mainio Piukat Paikat, jonka olen nähnyt ties kuinka monta kertaa, mutta viime kerrasta on jo ehdottomasti liian kauan aikaa. Hykerryttävä hyvän mielen leffa, jonka loppukaneetti on vertaansa vailla.


Eilen aamulla lähtiessä reissuun oli pilkkopimeää. Nyt paluumatkan loppupuolella hämärtää taas. Ja niin, se hiljaisuuden autuus, mistä tämän postauksen alussa hehkutin, on sekin jo tärvelty takanani istuvien tätien toimesta. Mutta ei sen niin väliä, tämä matka meni joutuisasti kirjoitellessa. Kohta kotiin järjestelemään paikkoja - ja ehkä katsomaan jokin elokuva. 

2 kommenttia:

  1. Jos puhutaan elokuvista, tai edes jostain sen suuntaisesta ja junista, niin minulla tulee nykyään aina ensimmäisenä mieleen YLEn Juhannusjuna. No, olihan se aika mukavaa seurattavaa.

    VastaaPoista
  2. Multa meni tuo Juhannusjunaspektaakkeli ohi, matkasin silloin junan kanssa kilpaa autossa kohti pohjoista. Ehkä toteuttavat vielä idean joskus toisen kerran, toisaalta toimi ehkä paremmin tuollaisena uniikkina pläjäyksenä. Voisihan kiinnostavia draaman kaaria taatusti tuottavaa suomalaista suvijuhlaa kuvata taas jollakin muulla, tuoreella tavalla Slow tv -hengessä.

    VastaaPoista